+436644248783 info@internetwork.hu

A siker titka – a szenvedély

Azt is írhattam volna, hogy a siker titka az elégedettség, és ahogy Albert Schweitzer mondta, az elégedettség a kulcsa a sikernek. Ha szeretjük, amit csinálunk, akkor sikeresek leszünk benne. A japánoknak van egy lefordíthatatlan szavuk arra a tevékenységre, amit szívesen végzünk, és jól csinálunk, ami hasznos a társadalom, vagy a világ számára, és amiért még meg is fizetnek bennünket. Ez a szó pedig az ikigai. Ha szeretnél erről többet megtudni, olvasd el a róla szóló cikket.

2019 május második felében egy kicsit körbeutaztuk Magyarországot. Ausztráliában élő rokonoknak mutattunk meg néhányat a számtalan szépségből, amit ez az ország rejt. Ez alatt az idő alatt találkoztunk néhány olyan emberrel, akik imádják amit csinálnak, és a példájukon keresztül szeretném bemutatni, hogy a siker titka a szenvedélyben rejlik.

A sommelier

Siklóson, a bormúzeumban találkoztunk egy hölggyel, aki elképesztő szenvedéllyel mesélt a borokról. Megtudtuk például, hogy mi a különbség a csavaros kupakkal lezárt könnyű borok, és a hordóban érlelt, parafa dugóval lezárt nemes borok között. A palackban érlelt borok gyakorlatilag szürettől szüretig fogyaszthatók, átlagosan 27 féle csersavat tartalmaznak. Érdemes, és egészséges őket naponta fogyasztani, a felbontott üveg tartalmát 2-3 nap alatt meg kell inni, különben megpimpósodik

a siker titka

Ezekkel ellentétben a hordóban érlelt borok testesebbek, a csersav tartalmuk 40 körül mozog, mert a hordó fájából is beleszivárognak érés közben a borba. Palackozáskor parafa dugóval zárják le, és felbontás után megfelelően tárolva akár egy is évekig is fogyasztható. Ennek a bornak az árába beleszámítják a hordó árát is, mert azt utána többet nem lehet használni bortárolásra. Az ilyen bort adó szőlőtőkét visszametszik, hogy kevesebb fürtöt érleljen, mert így a fürtök ízletesebbek lesznek.

Olyan érdekességeket is elárult, hogy a Tokaji aszú miért egyedülálló a világon, és miért nevezik a Tokaji Szamorodnit, éppen úgy. (A szláv „samo rodni” valami olyasmit jelent, hogy „csak azt”.) A sommelier hölgy sugárzott az elégedettségtől, mert a szenvedélyéről, a borokról beszélhetett. Teljesen biztos, hogy számára a siker titka ebben a szenvedélyben található.

Az agrármérnök

Meglátogattuk Tápiószelén Európa hetedik legnagyobb növényi génbankját. (Te hallottál róla valaha?) Egy ott dolgozó agrármérnök, Józsi tartott nekünk szakvezetést, angolul, az ausztrál vendégek miatt. Elképesztően érdekes volt, ahogy a napi feladataikat bemutatta. 1885 óta mentik a különböző növényfajták magjait, hogy megmaradjon a faji diverzitás. Ezt annyira komolyan veszik, hogy az intézet egy katasztrófa esetére olyan tároló raktárral is rendelkezik, amelyik a Bükk gyomrában van.

A tárolt magvakat folyamatosan vizsgálják, próbacsíráztatást végeznek, és ha a magvak közül kevesebb, mint 75% csírázna ki, akkor kiültetnek belőlük egy adagot, megvárják míg magvakat hoznak, és azokra cserélik az eltárolt állományt. Elég aprólékos munka, és hihetetlenül fontos. Józsi is megerősítette, hogy a növényi fajok folytonos nemesítésével, csökken a sokféleség, ami által az állomány sokkal veszélyeztetettebb betegségekre, és kártevőkre. Azt is elárulta, hogy amikor bizonyos tulajdonságokat, például a méretet, vagy a színt előnyben részesítenek, egy vagy több másik tulajdonság veszít a dominanciájából. Magyarra fordítva lehet hogy szép piros, és hatalmas a paradicsom, csak sokkal kisebb a tápanyagtartalma. A vásárlók a kevésbé tetszetős társaiknál szívesebben veszik meg, csak kevesebb hasznuk származik belőle.

a siker titka

És igen, a szenvedélyes agrármérnök is megerősítette, hogy folyamatosan csökken a zöldségeink és gyümölcseink tápanyagtartalma. Sajnos az erről szóló tanulmányokra bár sok weboldal hivatkozik, de a NÉBIH könyvtárosa nem tud a létezésükről. Ha szívesen kertészkedsz, és nem kételkedsz a faji sokféleség fontosságában, akkor te is kérhetsz vetőmagot a génbanktól. Tudomásom szerint csak a postaköltséget kell kifizetni. Nem akarom magam folyton ismételni, de Józsi számára is a szenvedély a siker titka, ehhez nem fér kétség.

A méhész

Jászberényben találkoztunk vele, egy baráti társaságban. Épp egy régi magyar szokásnak hódoltunk, a szalonnasütésnek. (Csak gondolj bele! Pirítós kenyér, rajta hagymakarikák, és csorog rá a füstölt szalonna zsírja.) Gyuri is a meghívottak között volt, aki négy évtizede méhészkedik 250-270 családdal. Miközben mézkóstolót tartott, tátott szájjal hallgattuk, hogyan is élnek ezek a szorgos kis rovarok. Meggyőződésemmé vált, hogy a méheknek sokkal nagyobb hasznuk van, mint amiről eddig fogalmunk volt. Az a legkevesebb, hogy a különböző mézfajtáknak eltérő élettani hatásuk van a szervezetre. Az is csak a jéghegy csúcsa, hogy a méhek porozzák be a legtöbb haszonnövényt. Van itt más is.

a siker titka

Hallottad már, hogy a méhekkel gyógyítani is lehet? Mi Csillával ki is próbáltuk a különös kis faházat, ami tulajdonképpen a kaptár maga. Egy fekvőhely található benne, és a fekhely alatt van 4 méhcsalád. Csupán egy sűrű szövésű háló választja el az embert a méhektől. De a házikó levegője, az magának a kaptárnak a levegője. A méhek gondoskodnak róla, hogy a levegő a kaptárban kórokozótól mentes, sőt csírátlanító hatású legyen. Így védik a tojásokat, és a bábokat. A méhek egy része nem jár ki virágport gyűjteni, hanem a szárnyuk rezegtetésével működtetik a „légkondicionálót”, hogy mindig egyenletes hőmérséklet legyen.

Semmihez nem hasonlító érzés volt bent feküdni az ágyon, és érezni a több ezer rovar egyenletes zúgását. Ez az emberi szervek rezgésénél jóval magasabb frekvencia képes arra, hogy megemelje a rezgésszámunkat, így segítve elő a gyógyulást. Ez annyira nem kamu, hogy Ukrajnában szinte minden méhészethez tartozik ilyen gyógyító kaptár, és már Gyuriéknak is vannak vele pozitív tapasztalataik. Mi simán bealudtunk, csodálatos érzés volt. Már holnap visszamennék oda, ha nem volna olyan messze tőlünk.

A siker titka a hálózatépítésben is a szenvedély

Gyurival, a méhésszel megmutattuk egymásnak a szenvedélyünket. Ahogyan ő a méhekről, én meg a ganoderma gombáról tudok szenvedéllyel beszélni. De egyformán lenyűgözött a faji diverzitás témája, és a borok világa is, mivel a szenvedély magával ragad. És azt gondolom, hogy amikor valamit szenvedéllyel csinálsz, mélyen nem érdekel, hogy sikeres vagy-e benne, mert egyszerűen nem tudod nem csinálni. Nekem is vannak sikeresebb periódusok a hálózatépítésben, és vannak olyan napok is, amikor úgy érzem, hogy nem jön össze semmi. Ráadásul szangvinikus típus vagyok, vagyis egy érzelmi hullámvasúton töltöm az életem.

De tökéletesen meg vagyok arról győződve, hogy a becsületes munkát sehol nem fizetik meg jobban, mint éppen itt. Azt tapasztalom, hogy nem kell ügyeskedni, trükközni, nem kell „olyannak” lenni. Elég a szorgalmas, becsületes munka. A DXN termékei annyira jók, hogy tiszta lelkiismerettel ajánlhatom bárkinek, nem fogok miatta soha szégyenkezni. Nem beszélve a számtalan nagyon pozitív tapasztalatról. Tudom, hogy jót teszek, tudom, hogy van értelme, és azt is tapasztalom már, hogy meg is éri csinálni.

Hagyj üzenetet, és beszéljünk a szenvedélyeinkről egymásnak!

Summary
A siker titka a szenvedély. Avagy, ha szereted csinálni, sikeres leszel benne
Article Name
A siker titka a szenvedély. Avagy, ha szereted csinálni, sikeres leszel benne
Description
A siker titka a szenvedély. Miért fontos a faji sokszínűség, hogyan gyógyítanak a méhek, és hogyan készül a jó bor? 3 szenvedélyes ember története.
Author
Ez a weboldal használja a Google Analytics szolgáltatást. Ha nem szeretnéd, hogy a látogatásodat érzékelje, kattints ide!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Használjuk a Google Analytics-ot.

Kérem fogadja el a Google Analytics követést. De tovább mehet úgy is, hogy ezt elutasítja. Ekkor a weboldal semmilyen adatot nem továbbít a Google Analytics-nak.