+436644248783 info@internetwork.hu

Anyagi függetlenség

avagy növekedés, vagy biztonság?

A szegénységtudattal élő ember biztonságra vágyik, ezért feláldozza a növekedést a biztonság érdekében. A bőségtudattal élő ember hisz a biztonság létezésében, ezért feláldozza a biztonságot a növekedés érdekében. Az anyagi függetlenséget természetesen felfoghatjuk biztonságként, hisz valójában az is. Anyagi biztonság, amire annyian vágyunk. (Szerintem egyébként mindenki vágyik rá.) Csak az ördögi csavar ott van a dologban, hogy az anyagi függetlenség elérése érdekében először be kell áldoznunk a biztonságot.

anyagi függetlenség

Amerika felfedezése

Gondolj Kolumbusz Kristófra! Amikor a törökök elfoglalták Konstantinápolyt, megszűnt az addig biztonságos selyemút, ami Ázsiából Európába hozta a selymet. Ezzel létrejött egy igény arra, hogy találjanak egy másik utat India felé. Ezért találhatott Kolumbusz támogatót az őrült tervéhez, hogy nyugat felé elindulva jusson el Indiába. Ami minden volt, csak nem biztonságos. Viszont megváltoztatta a világot, méghozzá jelentős mértékben.

„A hajó a kikötőben biztonságban van, de nem ezért építették.”

/Paulo Coelho/

Geert Hofstede holland kutató 1980-ban publikálta híres tanulmányát, amelyben ún. kulturális dimenziók mentén hasonlította össze a világ országait. Az egyik ilyen dimenzió a bizonytalanság kerülésének mértéke. Az angolszász és a skandináv országok jól tolerálják a bizonytalan helyzeteket, más népek, mint például a görögök, a portugálok, a belgák,  vagy a magyarok épp ellenkezőleg: nagyon rosszul viselik. Nem véletlen, hogy a híres magyarok legtöbbje – tudósok, színészek, filmrendezők, üzletemberek – külföldön teljesítettek nagyot.

Veréb, vagy túzok?

Az anyagi függetlenség felé vezető úton a legtöbben azon buknak el, hogy nem merik félretenni a biztonságot. A „jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok” elv mentén nem lehet nyerni. Kockázat nélkül nincs üzlet – tartja a közmondás. Mint a klasszikus történetben, ahol a farmer és a felesége leül megbeszélni a frissen vásárolt farmon, hogy melyik épületet építsék fel először. A feleség ragaszkodik a lakóházhoz, hiszen a család egysége és az otthon melege ezt kívánja mindenek felett. A farmer azonban csendesen csak annyit mond:

  • Az első az istálló, mert az fogja kifizetni az összes többit!

Ha erre azt mondod, hogy „igaz, igaz, micsoda nagyszerű gondolat”, akkor itt van a százmilliós kérdés. Hogyan tolerálod azt a néhány évet, amíg egy hevenyészett viskóban laksz, hiszen az istálló felemésztette az összes pénzeteket? Tudod, hogy az hozza majd a nagy bevételt, de mi arra a garancia, hogy egyáltalán fogja hozni valamikor?

Kétféleképpen élhetsz! Lehetsz hangya, vagy lehetsz tücsök. Vagy előbb dolgozol, hogy később éld a világod, vagy előbb éled a világod, és majd később lesz valahogy. Ebben az esetben viszont tudd, hogy hitelt vettél fel az élettől, amit majd kamatostul vissza kell fizetned!

Vigyázz, szemfényvesztés!

Szóval növekedés, vagyis sok munkával és némi kockázat vállalásával megcélzod az anyagi függetlenséget, vagy inkább biztosra mész: a jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok, hamis illúziója szerint? Szerencsére létezik olyan üzlet, – amivel egészen minimális kockázatot vállalva–, ami biztonsággal és az anyagi függetlenség elérésével kecsegtet, csak fel kell ismerni. A mi szakmánkat, a hálózatépítést körüllengi a szemfényvesztés. Nem csodálkoznék, ha gyanakvó lennél. Mert általában mindenki úgy nyilatkozik a saját üzletéről, – akkor is, ha ez nem igaz, – mintha egy elsöprő erejű pénzlavina lenne a tarsolyában. Emiatt sokszor nehéz meglátni a sok csillogó ajánlat mögött az igazi értéket. Aki egy kalap alá veszi az összeset, általánosít, és emiatt legyint rá, az is téved. Te ne járj így! Iratkozz fel a hírleveleimre, hogy megismerd közelebbről amit mutatni tudok neked!

Summary
Anyagi függetlenség, avagy a növekedés, vagy a biztonság
Article Name
Anyagi függetlenség, avagy a növekedés, vagy a biztonság
Description
A szegénységtudattal élő ember biztonságra vágyik, ezért feláldozza a növekedést a biztonság érdekében. A bőségtudattal élő ember hisz a biztonság létezésében, ezért feláldozza a biztonságot a növekedés érdekében. Az anyagi függetlenséget természetesen felfoghatjuk biztonságként, hisz valójában az is.
Author
DXN My Way Team
DXN My Way Team
Ez a weboldal használja a Google Analytics szolgáltatást. Ha nem szeretnéd, hogy a látogatásodat érzékelje, kattints ide!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Használjuk a Google Analytics-ot.

Kérem fogadja el a Google Analytics követést. De tovább mehet úgy is, hogy ezt elutasítja. Ekkor a weboldal semmilyen adatot nem továbbít a Google Analytics-nak.