+436644248783 info@internetwork.hu

Ikigai

Amiért érdemes reggel felkeni

Az ikigai egy japán szó, a google fordító szerint a jelentés: az élet célja. De talán jobban megközelíti a valóságot az, ha úgy fordítjuk, hogy az, amiért érdemes reggelente felkelni. A mindennapi tevékenységeinket négy nagy csoportra lehet osztani.

  1. Amit szeretek csinálni.
  2. Amit jól csinálok.
  3. Amiért megfizetnek.
  4. Amire szüksége van a világnak.

ikigai

A mellékelt ábra mutatja, hogy ezeket a tevékenységeket halmazokként kell elképzelni, amelyek metszik egymást. Így tehát vannak területek, amelyek több halmazba is beletartoznak. Nagyon érdekes, azoknak a metszeteknek az elnevezése, amelyek egyszerre két halmazba is beletartoznak. Például azt a bizonyos tevékenységet, ami örömet is szerez a számomra, és jól is csinálom, azt passziónak, hobbinak hívják. Amit jól csinálok, és megfizetnek érte, az a szakma. Ha megfizetnek érte, és hasznos a világ számára, az a hivatás. Amit szívesen csinálok, és hasznos a világnak, az a küldetés. Hát nem fantasztikus?! Tulajdonképpen minden tevékenységünket be lehet kategorizálni, természetesen nem a létfenntartással összefüggő dolgokra gondolok, mint az étkezés, vagy a tisztálkodás. Érdekes módon azok a területek nem kaptak külön nevet, amelyek egyszerre három halmazba is beletartoznak. Az, ami egy kicsit passzió is, és küldetés is. Vagy ami passzió, és szakma. Szakma és hivatás, hivatás és küldetés. Az a középső terület pedig, ami mind a négy halmazban benne van, ikigai a neve. Vagyis az, ami miatt érdemes reggelente felkelni.

Számodra mi az ikigai?

Mi az, amit szívesen, és jól teszel, meg is fizetnek érte, és még hasznos is a világnak? Őszintén kívánom, hogy legyen neked ilyen. Nem régen láttam erről egy TED előadást, és az derült ki a kutatásokból, hogy az ikigai, elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy magas kort érj meg. Van a világnak néhány olyan területe, ahol nem ritka a 100 év feletti ember. Okinava szigetén, a Kaukázusban, és Szardínián például. Természetesen az ikigai nem elegendő, de nagyon fontos.

Egy pillanatra gondolj bele ebbe az érzésbe! Van valami, amit, imádsz csinálni, ráadásul jól is csinálod. Jobb hely lesz tőle a világ, és még meg is fizetnek érte. Valami fantasztikus érzés. Azért mondom, mert ismerem ezt az érzést. Az én életemben ez a DXN, és a ganoderma, valamint ennek a terjesztése. Lehet, hogy most kinevetsz, de ne feledd, hogy bármi lehet ikigai, ha mind a négy kritériumnak megfelel. Szeretem csinálni? Hát, mint az állat… Jól is csinálom? Igen, egyre jobban. Pénzt is keresek vele? Igen, és egyre többet. Jobb lesz tőle a világ? Abszolút. Gyere el hozzánk, és majd mutatok hálálkodó leveleket. Bingó! Ikigai!!

Tehát a DXN a számomra nem csak azzal hosszabbítja meg az életemet, hogy jó hatással van a szervezetemre, de azzal is, hogy van miért felkelnem reggelente.

Kívánom, hogy találd meg te is azt, amiért érdemes reggel felkelned. Ha meg érdekel az, ami nekem ekkora nagy durranás, hagyj üzenetet, és elmesélem neked.

Ez a weboldal használja a Google Analytics szolgáltatást. Ha nem szeretnéd, hogy a látogatásodat érzékelje, kattints ide!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Használjuk a Google Analytics-ot.

Kérem fogadja el a Google Analytics követést. De tovább mehet úgy is, hogy ezt elutasítja. Ekkor a weboldal semmilyen adatot nem továbbít a Google Analytics-nak.