+436644248783 info@internetwork.hu

Piramisjáték, pilótajáték vagy MLM.

Mi a különbség, hogyan kerüld el, hogy becsapjanak?

Egy tájékozatlan átlagembernek nagyon sokszor az illegális pilótajáték, vagy a piramisjáték jut az eszébe a multilevel marketing hallatán. Azonban ez a két dolog, sőt igazából három, csak hasonlít egymáshoz, de van néhány markáns különbség. Szerintem az, ha valaki nem mer egy becsületes MLM céghez csatlakozni ugyanolyan hiba, mintha valaki csatlakozna egy pilótajátékhoz, mert azt hiszi, hogy az egy becsületes MLM vállalkozás. Manapság nagyon sok illegális piramisjáték álcázza magát MLM cégnek, ezeket bújtatott piramisjátéknak szokták nevezni. Vegyük sorra az eredetüket, és a közöttük rejlő különbségeket, hogy miután ezt az előadást meghallgattad, többé senki ne tudjon ezzel becsapni.

piramisjáték

A pilótajáték szabályai Magyarországon 1988 januárjában

Egy „repülőgép” nyolc utasból, négy stewardból, két másodpilótából és egy pilótából áll. Mindenki egy szinttel feljebb lép, ha a legalul lévők még két-két személyt szerveznek be a játékba. A gép osztódással szaporodik: szintváltáskor a pilóta „elszáll”, és a két másodpilóta két önálló gép élére áll. Aki utasként belép, „jegyet vált”: 15 000 Ft-ot fizet a pilóta kezeihez… és ettől kezdve nincs egy nyugodt pillanata, míg ő maga is el nem „száll” 120 000 Ft-tal a zsebében, hacsak a játék meg nem szakad.

De a pilótajátéknak az a velejárója, hogy megszakad. Ez a természete. Ezért is illegális, és büntetendő. A BTK úgy definiálja, hogy: tényleges gazdasági tevékenység végzése nélküli jövedelem generálása.

A pilótajáték, a piramisjáték, és az MLM közötti legfőbb különbségek:

Az előbb leírt pilótajáték már első pillantásra lelepleződik, míg a piramisjátéknál már körmönfontabb a csalás. A pilótajátékban nincs semmilyen termék, vagy szolgáltatás, és a nyertesek nyeresége pontosan megegyezik a vesztesek veszteségével.

A piramisjátéknál már van termék, ahogy az MLM-ben is, ezért is annyira megtévesztő, de amíg az MLM-ben általában kiváló minőségű termékekről van szó, addig a piramisjátékban nem ez a helyzet. Az itt megjelenő termékek vagy teljesen haszontalanok a vásárlók számára, vagy csak akkor juthat hozzá a friss belépő, ha egy bizonyos számú új tagot regisztrál be maga alá. A legtöbb esetben az ilyen termékeket nem is veszi meg senki, csak azok, akik a piramis résztvevői. A piramisjáték akkor is működőképes marad, ha kivesszük belőle a terméket, mert az új belépők befizetései mozgásban tartják. Legalábbis egy ideig.

Ha egy korrekt multilevel marketing cégből kivesszük a terméket, akkor az működésképtelenné válik, mert csak a forgalmazott termékek után jár a bónusz. Ha nem forgalmaznak semmit, akkor nem keletkezik kifizethető jutalék.

Egy bujtatott piramisjáték példa

piramisjáték

Egy amerikai kisvárosban élt egy kerékpár kereskedő a múlt században. Akkoriban 10 dollárért lehetett biciklit venni, de ő odaadta 8 dollárért is, ha az vásárló vett még 5 dollárért 5 darab kupont. Ezeket a kuponokat oda lehetett adni másoknak, és ha azok is vásároltak egy-egy biciklit, akkor az előző vásárló visszakapta az egy kuponra eső 1 dollárját. Vagyis ahhoz, hogy ő tényleg olcsóbban vehessen biciklit, találnia kellett legalább 4 olyan embert, aki szintén vett egyet. Természetesen az új vásárlók is választhatták a 8 dollár plusz 5 kuponos árat, csak egy kisvárosban elég gyorsan elfogytak a potenciális vásárlók. Így aztán a piramis alján az emberek gyakorlatilag 13 dollárért vásároltak kerékpárt 10 helyett. A kereskedő pedig szinte a kezdettől fogva 13 dollárt kapott a kerékpárjaiért, legalábbis akkor, ha sikerrel be tudta palizni a vásárlóit.

Az előbbi szisztéma első pillantásra egyáltalán nem tűnik gyanúsnak. Egy teljesen normális marketingfogásnak tűnik a kuponokkal, pedig ez egy piramisjáték. Ha pedig még egy csavart is beletesznek, hogy aki ajándékba kapja a kupont az is kap még valami kedvezményt, vagy reklámajándékot, akkor tökéletes az álca.

Egy nagy piramisjáték a közelmúltból: a Kairos

A londoni székhelyű Kairos elvileg tárhelyet adott bérbe vállalati ügyfeleknek, és 150% hozamot ígért a hálózatába belépőknek. A lényege az volt, hogy egy belépőcsomag megvétele után, a tag számítógépére feltelepült egy kliens program, ami lefoglalt egy bizonyos méretű tárhelyet, amit aztán az anyacég bérbeadott különböző vállalatoknak. A dolog több sebből is vérzett, mert a komoly üzleti partnerek fénysebességű szerverparkokban kínáltak tizedáron tárhelyet, ráadásul igazolt biztonsági rendszerekkel, automatikus tűzvédelemmel, és áramkiesés elleni védelemmel ellátva. Ehhez képest a nagyika 5 éves PC-je a nappaliban, amivel az unokájával szokott néha szkájpolni, nem tűnik igazi alternatívának. A cég meg is bukott természetesen, a károsultak pedig futhattak a pénzük után. Ehhez a csaláshoz is az kellett, hogy a számítástechnikához nem értő, és a csodában reménykedő, hiszékeny kisemberek agyát elkábítsák, és azok kinyissák a pénztárcájukat.

De említhettem volna a One Coin kriptovalutát is, hiszen a legfrissebb hírek szerint nincs coin, van viszont bírósági eljárás, meg vannak letartóztatások.

Mi a közös a bujtatott piramisjátékokban?

A mai bujtatott piramisjátékokra jellemző a kifinomult álca és a jó nagy show. Irreálisan magas jövedelmet ígérnek, ráadásul nagyon gyorsan. Olyan termékek forgalmazására lehet például előregisztrálni, ami még nincs is kész. De azt ígérik, hogy ha kész lesz, nem lesz konkurenciája, és igazi világszabadalom lesz. Akik pedig már most beregisztrálnak, azok természetesen sokkal olcsóbban, a „valós” értékének a töredékéért fognak majd ehhez a szenzációs kütyühöz hozzájutni. Sajnos volt már olyan munkatársunk nekünk is, akit sikeresen elcsábított egy ilyen bomba üzlet, ami azóta bedőlt. A csodakütyü nem készült el.

Mi az oka annak, hogy olyan sokan hagyják magukat becsapni?

Az emberek makacsul hisznek abban, hogy a sikerhez szerencse kell, és ahogy a reklám mondja: „bármikor bejöhet”. És nem látják a siker mögött a rengeteg munkát, a tanulást és a sok bukást. A siker olyan, mint amikor a kisgyerek járni tanul. Mielőtt elkezd szaladni, nagyon sokszor a fenekére esik. De újra feláll, és tovább próbálkozik. A legtöbben úgy gondolják, hogy egyszerűen bele kell születni a gazdagságba, vagy ha arról már lekéstünk, akkor jókor kell lenni jó helyen. Véleményem szerint ez a tévhit az oka annak, hogy sokan bedőlnek a csalók trükkjeinek. Egészen biztosan itt az érzelmek kapnak óriási szerepet. Látványosan bemutatják a gazdagságot, azt a luxust, amit ezzel az üzlettel elvileg el lehet érni, az ember elkábul, és úgy érzi, hogy végre jókor van jó helyen.

Határeset a piramisjáték, és az MLM között

Vannak olyan cégek is, amelyek ugyan legális multilevel marketing vállalkozások, de a termékük vagy szolgáltatásuk iránt inkább csak a jó nagy felhajtás generál keresletet. Emlékszel még a Talk Fusion-ra, vagy a konkurenciájára, az Iwowe-ra? Mindkettő videó mail szolgáltatást kínált. Az elején nagyon ment nekik, mert nagy volt a show. Elkápráztattak azonnal fizető marketingtervvel, de maga a szolgáltatás nem tűnt nagy durranásnak.  Bárki felveheti az üzenetét az okostelefonjával, és ezer csatornát használva elküldheti, akinek csak akarja. Egy ilyen szolgáltatás, bár a cég szerint futótűzként terjed világszerte, nekem nem tűnik eladhatónak. Nem is nagyon vette meg senki a tagokon kívül, és szépen lecsengett ez a szenzáció is. A sikerük titka – addig, amíg tartott – a szemfényvesztés, és a csillogó ígéretek voltak.

Nem bízom azokban a cégekben sem, akik begyűjtik a különböző testnedveinket, amit aztán kielemezve, majd megmondják, hogy szükségünk van-e az ő termékeikre. Pontosabban nyilvánvalóan szükségünk van rájuk, a kérdés már csak a dózis lehet. Természetesen a termékeik lehetnek jók, de ha szükségesnek érzik, hogy engem manipuláljanak, akkor nekem már kileng a mutató.

Hogyan kerüld el a csapdákat?

Nyugodtan legyél gyanakvó, ha valaki egy szenzációs befektetés hírét hozza. Amiben semmit nem kell csinálni, csak egy kezdőcsomagot megvenni. Rendkívül gyanús, ha olyan bemutatóra hívnak meg, ami valami luxus környezetben van. Kérdezd meg magadtól, hogy vagyok-e én annyira fontos ügyfél, hogy indokolt ez a pompa, vagy csak el akarnak kápráztatni, fel akarják kelteni a gazdagság iránti vágyamat?

Nézz utána a cég hátterének. A Kairos például Londonban másik 500 céggel osztozott az irodáján. Azért az elég gyanús. Keress rá a cég minőségi igazolására. Az „ellenőrzött minőség” vagy az „orvosi műszer” igazolás nekem inkább valami jól hangzó kamunak tűnik, mint valódi minőségi igazolásnak. Az jut az eszembe róla, mint amikor a nagymamám dicsért gyerekkoromban. Azt mondta, hogy olyan jó gyerek voltam, hogy hat üres faluban sincs ilyen. Nézd meg, hogy az a minősítés, vagy dicséret, nem csak üres falvakban állja-e meg a helyét, vagy hogy azt a díjat nem csak azért nyerte-e meg a cég, vagy a termék, mert rajta kívül nem volt másik induló a versenyen.

És végül a legfontosabb, a gondolkodásmód. Ha nem hiszed azt, hogy láblógatással is meg lehet gazdagodni, akkor egyszerűen nem ugrasz rá az ilyen ígéretekre. Szinte teljesen védve vagy.

Mit kínál egy tisztességes MLM cég, egy csaló piramisjátékkal szemben?

Valóban kiváló terméket, vagy szolgáltatást. Ami iránt valós kereslet mutatkozik, és aminek a minősége, és az ára köszönőviszonyban van egymással. Ahol nem a show adja el a terméket, hanem annak minősége.

A tisztességes MLM cég tisztességes kompenzációs tervvel rendelkezik. Ez garantálja, hogy az elvégzett munka ellenértéke kifizetődik, és azt, hogy bárki lehet benne sikeres, mindegy, hogy mikor csatlakozott a céghez. Vagyis, hogy csak annak fizet, aki eredményes, annak viszont biztosan fizet.

Az lenne a tuti módszer, ha mindenre nemet mondasz?

Korántsem. Ahogy azt már az elején mondtam, butaság nemet mondani egy valóban jó ajánlatra. Vegyük például a DXN-t! Már elmúlt 25 éves, a ganodermás kávé nem egy új ötlet. Bizonyítottan a világ legnagyobb ganoderma termesztője. Olyan minőségi igazolásai vannak, amit a konkurensei nem tudnak felmutatni. Ezek mind ellenőrizhető adatok. Senkinek nem ígérünk irreális maggazdagodást, sőt. Tanulni, és dolgozni hívunk minden érdeklődőt, de egy valamit megígérünk. Azt, hogy megéri dolgozni benne.

Képzeld azt, hogy a modern rabszolgaság börtönébe vagy bezárva. Egész nap csak robotolsz, és nem engednek innen ki, csak ha letöltötted a 40 éves büntetésed. És a DXN az ásó, amivel áshatsz magadnak egy alagutat, a kerítés alatt. Az őrök nem fognak zavarni, és ha átjutottál a túloldalra, senki nem hoz vissza. De egy elég hosszú alagútra lesz szükséged, és azt neked kell kiásni. Vajon ez így elég biztosíték lenne-e neked ahhoz, hogy elkezdj ásni, vagy inkább maradsz a börtönben?

Mi az oka mégis a sok kudarcnak az MLM-ben?

A multilevel marketingben azért vallanak kudarcot olyan sokan, mert úgy akarnak változást, hogy minden maradjon a régiben, csak az ő anyagi helyzetük változzon meg jelentősen. Természetesen a pozitív irányba. A legtöbben nem akarnak tanulni, és csak mennek a saját fejük után, hogy ezt a szakmát hogyan is kell csinálni.

A felelősséget általában a szponzoraikra, a felső vonalukra meg a szponzoráltjaikra hárítják. Pedig ahogy Eric Worre tanítja, az MLM sikered vagy kudarcod a tiéd. Nem hibáztathatsz a kudarcodért mást, és a sikered sem másnak köszönheted, hanem elsősorban magadnak. Michael Strachowitz pedig azt tanítja, hogy az MLM sikerhez nem kell szponzor. És nem kell hozzá felső vonal sem. Tudod mi kell hozzá? Csak alsó vonal.

Remélem segítettem, és kívánom, hogy szabadítsd ki magad a mókuskerékből, mert ahogy Eric Worre mondja mindig: „Ez egy jobb út.”

Summary
MLM, piramisjáték, vagy pilótajáték.Mi a különbség?
Article Name
MLM, piramisjáték, vagy pilótajáték.Mi a különbség?
Description
A bujtatott piramisjáték a legveszlyesebb közöttük, mert kiváló az álcája. Ebből a cikkből megtudod, hogyan vértezd fel magad a becsapások ellen.
Author
Ez a weboldal használja a Google Analytics szolgáltatást. Ha nem szeretnéd, hogy a látogatásodat érzékelje, kattints ide!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Használjuk a Google Analytics-ot.

Kérem fogadja el a Google Analytics követést. De tovább mehet úgy is, hogy ezt elutasítja. Ekkor a weboldal semmilyen adatot nem továbbít a Google Analytics-nak.